Duurzame doelstellingen van Ricoh

Door hun CO2 footprint te berekenen via BigMile streeft Ricoh hun duurzame doelstellingen na

Zo’n twee jaar geleden kwam Ricoh via diverse zoektochten bij BigMile terecht. Ze hadden als doelstelling om in 2030 twintig procent minder CO2 te produceren ten opzichte van 2015. Dit in lijn met de klimaatdoelstellingen van Parijs (95% minder CO2-uitstoot in 2050 ten opzichte van 1990). “Dan moeten we uiteraard wel weten waar we staan.” – was de gedachte van Stef Jacobs (Supervisor Transport bij Ricoh Europe) toentertijd. En BigMile kon uiteraard aan die wens voorzien. 

BigMile stond twee jaar geleden echter nog in de kinderschoenen. De twee organisaties zijn dan ook open het gesprek in gegaan. “Intern waren we al met Excel files bezig geweest.” -licht Jacobs verder toe. Al snel bleek de logistieke organisatie te complex om het op die manier te doen. Samen met BigMile maakten ze een schets van wat ze zoal nodig hadden, wat ze op dat moment al tot de beschikking hadden en waar ze naartoe wilden werken.  

Met eigen data jouw CO2 reductie berekenen 

In principe is Ricoh begonnen met welke data ze op dat moment beschikbaar hadden en hebben ze gekeken of het team van BigMile daar wat mee kon. Het bleek nog niet genoeg om een goede analyse te kunnen doen, dus hebben ze uitgevraagd wat de vervoerders konden leveren. Dat bleek iets complexer dan gedacht. “We moesten ze steeds achter de broek aanzitten. En soms werd ook niet het juiste aangeleverd.” – vertelt Jacobs. Zo hebben ze even een stapje teruggenomen en zijn ze weer vanuit hun eigen data gaan werken. 

Ricoh heeft middels hun WMS (Warehouse Management Systeem) gekeken naar wat van waar naar waar gaat om zo de afstand tussen de twee te berekenen. Zowel inbound als outbound, voor het volledige aanbod aan goederen. Deze ruwe data hebben ze gezamenlijk weten te gebruiken om een script te schrijven waarmee de data is te transformeren naar gegevens waar BigMile mee kon werken. “Het heeft veel tijd gekost om dat te finetunen en te laten werken. Maar op het moment dat het dan staat, dan staat het ook.” -zo geeft Jacobs aan. 

Gedetailleerd inzicht in de CO2 uitstoot 

Het aanvullen van de eigen data had resultaat: “Wat we zien is dat je nu precies kunt inzoomen op klanten en gebieden waarop je slechte efficiëntie hebt.” -aldus Jacobs. Door via BigMile op klantniveau te kunnen inzoomen weet je waar er pieken zitten. Het is dan ook iets wat Jacobs zo tof vindt aan BigMile: “Je kunt op het kleinste niveau je CO2 uitmeten.” Door deze mogelijkheid kun je onderzoeken waar de pieken door zouden zijn gekomen en hoe je ze kunt verlagen.  

Op het begin lag de focus binnen het bedrijf met name op het servicelevel verhogen en de kosten verlagen. De CO2-uitstoot reduceren heeft daar nu een prominentere rol in gekregen. Het helpt ze de grootste uitstoot te spotten en geeft ze bovendien stof tot nadenken, vertelt Jacobs: “Zo kunnen we kritisch kijken naar ons vervoer richting bepaalde landen en eventueel voor een andere modaliteit kiezen.”  

Ricoh blijft actief met BigMile werken. “Via BigMile kunnen we zien of we on target zijn.” -aldus Jacobs. Met BigMile kijken ze naar hoe ze hun eerdergenoemde doelstelling om in 2030 twintig procent minder CO2 te produceren, kunnen behalen. En bij BigMile hopen we natuurlijk van harte dat deze inzichten eraan bijdragen deze doelstelling zo snel mogelijk te behalen. 

Stay informed

Sign up for our monthly e-newsletter to receive more news like this straight to your inbox.

Related items

Stay informed

Sign up for the BigMile Newsletter.