Jouw CO2 footprint berekenen om je impact te verkleinen

Jouw CO2 footprint berekenen om je impact te verlagen – kennissessie met Lean & Green

Met de juiste inzichten kun je samen met jouw partners het gesprek aan gaan over het verduurzamen van de supply chain. Samen met CO2-reductie programma Lean & Green organiseerden wij op 6 mei een kennissessie over data en duurzaamheid. Daarbij kwamen Van den Bosch en Ricoh, gebruikers van ons platform, aan het woord. Zij vertelden over hun ervaringen met BigMile en wat ze er zoal uit konden halen.

“Het is belangrijk inzicht te krijgen in de CO2 prestatie van jouw bedrijf. Het helpt je bij jouw duurzame doelstellingen te komen.” -vertelt Alex Matatula (Head of Community bij Lean & Green). Om in aanmerking te komen voor erkenning voor jouw duurzame prestaties moet je binnen het Lean & Green programma je prestatie aantonen. Ze bieden de BigMile ‘Carbon Footprint’ oplossing aan om jouw CO2 footprint te berekenen. Het statische rapport wat hun deelnemers via BigMile kunnen uitrollen helpt de ingevoerde data te valideren. “Met de uitgebreide‘Carbon Analytics’ versie kun je ook alloceren op verschillende dimensies.” -geeft Sven Poot (Business Development Consultant bij BigMile) aanvullend aan.

Met weinig data een CO2 calculatie doen

“Met relatief weinig data kunnen we al starten. Door deze data te verrijken met brandstofdata kun je een uitgebreide analyse maken.” – vertelt Poot. Bij zowel Van den Bosch als Ricoh hebben ze uiteindelijk gebruik gemaakt van eigen data om de analyses te doen. “Met behulp van BigMile laden we ongeveer één analyse per week in, verdeeld over de maand.” -vertelt Dick Schouten (Project Manager bij Van den Bosch). In combinatie met BigMile kijken ze naar hoe ze samen met hun klanten kunnen reduceren.

“De juiste data elke maand van onze vervoerder vragen was geen optie.” -licht Stef Jacobs (Transport Supervisor bij Ricoh) toe. Ze hebben hun transport uitbesteed en zijn daardoor afhankelijk van de data van hun partners. Toch kunnen ze via BigMile een hoop halen uit hun eigen data. “We weten waar het product vandaan komt, waar het naartoe gaat en hoe het door de supply chain gaat.” vertelt Jacobs. BigMile vult de afstand en emissiefactor aan om tot de juiste berekening te komen.

BigMile denkt met je mee 

Sustainable logistics

Soms is er veel vraag naar de CO2 berekening, anderzijds gaat het om een stukje bewustwording. Van den Bosch gebruikt de inzichten als een manier om zichzelf en hun klanten klaar te stomen voor eventuele CO2-heffingen die eraan kunnen komen. “We willen onze klanten stimuleren om daar nu al serieus naar te kijken en op te acteren.” -aldus Schouten. Samen met BigMile gaan ze aan tafel bij hun klanten voor een emissie check. Door inzicht in de uitstoot kijken ze naar de kansen die er liggen en wat het bedrijf ze kan bieden. Ze gebruiken de inzichten ook op de offertes. Zo kunnen hun klanten kiezen voor verschillende opties, waarbij ze spelen met diverse parameters. “We laten de klant bewust kiezen: ‘Wat als ik dit scenario kies, dan ben ik misschien langer onderweg, stoot ik minder uit en kost het mij iets minder.’” – vertelt Schouten.

Vanuit BigMile denken we graag mee, zo geeft Jacobs aan dat ze met behulp van BigMile ruwe data hebben kunnen omzetten naar data waar ze mee geholpen waren. Ricoh maakt gebruik van verschillende datafiles, voor zowel inbound als outbound. Zo zijn ze van een pull naar push strategie gegaan. Zo kunnen ze op een effectieve manier de voorraden bijhouden en op een duurzame manier toch rekening houden met de vraag van hun klanten.

Wat levert multimodaal gaan op?

Van den Bosch is in 2010 overgeschakeld op intermodaal transport. Zo’n 78% van hun transport gaat momenteel intermodaal en 22% via de weg. Een goede manier om je emissie te verlagen. Ricoh streeft er ook naar om meer gebruik te maken van andere modaliteiten. De nieuwe feature van BigMile helpt daarbij. Met behulp van scenario’s kunnen ze een analyse maken van wat zo’n modal shift ze op kan leveren aan CO2-reductie. “Daar kunnen we dan ook de business case mee versterken.” -vertelt Jacobs.

Ook inzicht krijgen in jouw footprint?
Inzichten maakt de gesprekken met klanten een stuk makkelijker. Door gebruik te maken van BigMile kun je verbeterpunten makkelijker spotten en samen het gesprek aangaan met jouw klanten. Ben jij benieuwd hoe BigMile je kan helpen bij het optimaliseren van jouw transport en het reduceren van jouw CO2-uistoot? Neem dan gerust contact met ons op via info@bigmile.eu.

Stay informed

Sign up for our monthly e-newsletter to receive more news like this straight to your inbox.

Related items

Stay informed

Sign up for the BigMile Newsletter.